indretningogvvs.dk

Indretningsmagasin

Spar penge på en varmepumpe

Spar penge på en varmepumpe

Hvis du er ejer af et gammelt olie- eller gasfyr eller måske blot gerne vil skrifte til et mere miljøvenligt alternativ, kan du overveje en varmepumpe. En varmepumpe er billig i drift og betalt hjem indenfor få år. Det skyldes at en varmepumpe producere op til 3 kW for hver kW den bruger. Til sammenligning producere et olie og gasfyr 1:1.

Det betyder også at Varmepumpen er tjent ind efter en 5-6 år og med en levetid på op til 20 år, er det en god investering. Ud over at der er et filter der skal renses, kræver varmepumpen ingen yderlig service.

3 forskellige typer af varmepumper

Der findes overordnet 3 forskellige typer af varmepumper. Vand til jord, luft til vand og luft til luft.

Jordvarme er den mest effektive og også den der er dyrest. Det skyldes at der skal graves ledninger ned i din have. Hvis din have ikke er stor nok eller du ikke har lyst til at gå ødelagt hele din have, kan du i stedet vælge en luft til vand. Den fungere på samme måde som jordvarme og udnytter den varme, der er i luften og omdanner den til energi og varme til din bolig.

Den sidste type luft til luft er langt den billigste og også mindst effektiv. Den er ideel til et sommerhus eller en kolonihave som ikke bruges hele året rundt. Den kan også fungere som et A/C anlæg.

Kontakt en autoriseret forhandler

Det anbefales ikke at du selv montere en varmepumpe. I stedet bør du kontakte en autoriseret forhandler og få ham til at komme og kigge på jeres bolig først. For at en varmepumpe skal fungere optimalt, er det vigtigt at din bolig er isoleret og alt efter hvilken bolig du har, har anlæggets størrelse også en betydning. F.eks. har du 2 etager kan det være en god ide at lægge rør ind, så varmen bliver fordelt på begge etager.

Derudover skal der også rent proforma søges hos kommunen, når du ændre varmekilde. Det er noget den autoriseret forhandler kan hjælpe dig med. Husk også at give BRF kredit besked. 

Det er en god ide at sætte varmepumpen et sted, hvor den ikke genere. Hverken dig eller dine naboer. Den kan godt larme lidt. Det betyder at den ikke skal sidde under jeres soveværelse eller tæt på naboen.